joi, 28 mai 2009

Misterul orientarii



Întrebările legate de modul de orientare al liliecilor au început să apară în vara anului 1793, în urma experimentului făcut de către savantul italian Lazzaro Spallazani. Acesta a întins numeroase fire subţiri în clopotniţa catedralei din Padova, apoi a luat câţiva lilieci, le-a aplicat ceară pe ochi, după care i-a eliberat. A doua zi a prins liliecii supuşi experimentului şi spre surprinderea lui a constatat că liliecii au reuşit să zboare şi să se hrănească, iar văzul nu era unul din simţurile indispensabile. De asemenea a constatat că liliecii zburau fără să atingă firele.
Inspirat de experimentele savantului, naturalistul elveţian Charles Jurine s-a gândit să înfunde urechile liliecilor. Rezultatul a fost neaşteptat, liliecii nu au fost capabili să se orienteze şi să distingă obiectele înconjurătoare, lovindu-se de firele întinse şi de pereţi.
Georges Cuvier, anatomist şi paleontolog francez, a contestat cercetările celor doi şi a emis ipoteza conform căreia liliecii posedă un simţ tactil foarte fin localizat pe pielea extrem de subţire a aripilor, sensibile la presiunile aerului care se formează între obstacol şi aripi. Astfel animalul era nevoit să ocolească obstacolul semnalat prin schimbarea presiunii aerului.
Această ipoteză a avut credibilitate în cercurile ştiinţifice mai bine de 150 de ani. În anul 1912, întâmplător, Maxim, inventatorul mitralierei cu încărcător automat, a emis ipoteza că liliecii se orientează cu ajutorul ecoului produs de zgomotul proprilor aripi. După acest principiu el şi-a propus să construiască un aparat care să avertizeze navele de apropierea icebergurilor. Explicaţia reală a fost dată mai târziu de savanţii americani D. Griffin şi R. Galambos, care au folosit un aparat de detectare a ultrasunetelor şi a constatat că liliecii emit sunete imperceptibile de urechea umană. Astfel ei au reuşit să stabilească şi frecvenţele pe care erau emise sunetele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu