România s-a alăturat țărilor vestice si în domeniul cercetărilor biologice.
Liliecii, specii indicatoare:
De ce sunt liliecii așa de importanți? Pe lângă faptul că au rol major în susținerea balanței ecologice, ei sunt singurele mamifere zburătoare, care vânează în timpul nopții hrânindu-se cu insecte. În prezent, în cadrul cercetărilor lor, biologii pun un accent din ce în ce mai mare pe absența/prezența liliecilor în anumite habitate. Datorită faptului că liliecii sunt foarte sensibili la schimbările mediului în care trăiesc, prezența/absența lor este un bun indicator al gradului de periclitare al habitatului respectiv. Pe baza acestui fapt, multe dintre cercetările ecologice (ex. evaluări de impact asupra mediului) se concentrează asupra liliecilor ca specii indicatoare. Prin metode adecvate pot fi găsite soluții pentru protejarea acestor animale, pentru a diminua efectele negative ale activităților umane. Pentru implementarea acestor soluții este nevoie, în primul rând, de date specifice care sa indice locația exactă a liliecilor (hărți de distribuție), informații privind comportamente specifice de hrănire şi de vânătoare.
Cercetări în Sibiu:
Asociația pentru Protecția Liliecilor din România filiala Sibiu, s-a alăturat unui programului internaţional "The Indicator Bats Program - iBats" în parteneriat cu Societatea Zoologică din Londra (Zoological Society London) încă din anul 2006. Scopul proiectului este cercetarea liliecilor de-a lungul drumurilor naționale. Metoda inițiată de către partea engleza a fost prima dată aplicată în România (dintre țările estice ale Uniunii Europene). Prin această metodă se desfășoară o cercetare periodică, cu ajutorul autovehiculelor pe diferite rute, cu o viteză de 25km/h, pe un transect de circa 40 de km. Cercetătorii fixează un detector de ultrasunete pe autovehicul (detectorul transformă ultrasunetele liliecilor în sunete audibile), iar detectorul este conectat la un recorder digital. Locația exactă a liliecilor este determinată cu ajutorul GPS-ului. Ultrasunetele colectate sunt analizate ulterior pe computer. Toate datele sunt transmise printr-un portal web (www.ibats.org.uk).
Pentru această muncă a fost nevoie de recrutarea de voluntari, deoarece cu cât mai mare este teritoriul cercetat cu atât mai repede se pot determina schimbările în populațiile de lilieci, care pot duce la declinul coloniilor. Ulterior şi Bulgaria s-a alăturat acestui program în cadrul căruia se lucrează cu aceleași metode de cercetare. Datorită suportului financiar al Darwin Grant Initative s-a realizat implicarea cercetătorilor și din alte țări ca: Ungaria, Ukraina, Rusia. Dr. Kate Jones (cercetător în cadrul Societății Zoologice din Londra) a reușit să efectueze studii cu aceste metode și în Mongolia, Taiwan, Statele Unite.
În colaborare cu cercetătorii de la Bat Conservation Trust (asociație din Marea Britanie pentru protecția liliecilor) și Societatea Zoologică din Londra s-a realizat analiza statistică a datelor colectate.
Rezultate concrete:
România, a început cercetările din 2006 cu 7 cercetători din țară. De atunci, numărul voluntarilor s-a ridicat la 89, în cadrul proiectului, parcurgându-se 6641 km. Cercetările au fost efectuate în fiecare lună, în perioada mai-septembrie, iar în timpul iernii datele colectate au fost analizate. Cu ajutorul acestei metode a fost posibila realizarea unei hărți de distribuție unice, și necunoscută în literatura de specialitate din țară. Cercetările au fost efectuate în următoarele județe: Satu Mare, Sălaj, București, Cluj, Iasi, Sibiu, Arad, Constanța, Tulcea, Harghita, Caras Severin, Gorj, Mehedinţi, Suceava, Buzău, etc. Au fost analizate și înregistrate peste 3700 ultrasunete, care aparțin la 15 specii de lilieci.
Recrutare de voluntari:
Entuziasmul voluntarilor a determinat în mare măsură succesul cercetărilor. Asociația pentru Protecția Liliecilor din România organizează anual cursuri pentru voluntari, deoarece doar așa este posibil ca cercetările să fie efectuate cu aceleași metode.
Diseminarea rezultatelor:
Rezultatele proiectului sunt comunicate în cadrul diferitelor conferințe și articole științifice. Astfel rezultatele proiectului au fost prezentate la următoarele conferințe și sesiuni: prima Conferință Națională de Cercetarea Liliecilor în România, al XI-lea Simpozion pentru Cercetarea Liliecilor din Europa, a VI-a Conferință Națională pentru Protecția Liliecilor din Ungaria, Conferința de Conservare Biologică (Conservation of Biology) organizat de către Universitatea din Cambridge, întâlniri ale EUROBATS (convenție internațională pentru protecția liliecilor).
Pentru mai multe informații despre program se poate vizita pagina web: www.ibats.org.uk
Contact:
Abigel Szodoray-Paradi
coordonator proiect din România
Asociația pentru Protecţia Liliecilor din România
tel: 0723-896-109, fax: 0261-711-395
e-mail: abigel@aplr.ro, web: www.aplr.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu